【餓底出征番外篇】開P點樣食窮D 一人一百究竟有咩食

等了這麼久,親愛的聖誕節終於來臨有假放!但作為一個打工仔,一個長期糧尾的打工仔,一來在外已經訂不到合適的聖誕大餐,但朋友又不可能不見,那麼又可以如何可以係有限「筆直」內買到美食開個聖誕大餐呢?就等一眾餓底挑戰每人筆直只有港幣一百元的聖誕大餐啦!

1

每人一百元都能吃生蠔

甚麼?每人一百元都能吃生蠔?沒錯!聖誕就當然要食好西啦!這急凍食品店有空運生蠔,而且只售 $9 隻,一於買夠 11隻,都只不過是 $99,除了生蠔之外,還有不少派對食物,如即食青口、北寄貝刺身及虎蝦刺身,更另送泰式生蝦汁。可惜筆直有限,等阿毛私伙買回家同媽媽分享先!

11

愛爾蘭石蠔 11隻 $99

地址︰Season Wine 九龍灣宏開道15號九龍灣工業中心地鋪8B

電話︰ 2877 7126

 

壽司加小卷  聖誕必備

「刺身加舊飯,女人的浪漫!」聖誕大餐又點可以少了主角壽司呢!筆直只得港幣一百元,就一於去 AEON 買壽司拼盤啦,12件壽司約 $45 一盒,買兩盒壽司拼盤加盒小卷,合共 $99.4,至於味道就見仁見智喇!

11

壽司拼盤 2 盒 + 小卷 $99.4

地址:各大 AEON 超圾市場均有售

 

大魚大肉都要有菜

聖誕食那麼多好西,就當然要食點沙津清清腸胃啦! 大大盒的大蝦沙律、煙三文魚沙律 $30 有找,抵食夾大件,一於買兩盒沙律再加多個前菜拼盤啦!

11

大蝦沙律 + 煙三文魚沙律 + 前菜拼盤 $99.9

 

甚麼?連燒雞都有?

聖誕大餐就當然要食火雞,但火雞好看不好吃,都係買原隻燒雞好過!有「窮J飯堂」之稱 IKEA 聖誕推出不少特式的聖誕美食,而且價錢亦不算貴,原隻燒雞售 $90,更可以買多四個餐包!合共 $100

11

原隻燒雞 +餐包 4 個  $100

地址:各大 IKEA 餐廳均有售

 

 

Comments

· 3 months ago

上集小記就為大家搜羅一些充滿特色的 Party House,喜歡唱K打牌玩通宵的朋友就有著落啦,那喜歡拍照打卡與成班朋友想找個安靜的地方談心又有沒有好介紹呢?當然有啦!今集介紹的 Party House,相信女生都頗難抵抗,事關間間主題房都非常靚!

· 3 months ago

講到聖誕的意義,除了記念耶穌之外,就當然是一大班Friend狂開P啦!只不過香港地方細細,要容納到成班Friend 都令人幾頭痛,最好就是有個地方,又多野玩,等成班朋友可以狂歡一晚。得,收到!等我地介紹兩間Party House 給你們啦!首先就為大家介紹這間可以玩通宵的 A Moment 先啦!

· 3 months ago

盧凱彤發碟兩個多月,我才開始回味她的專輯。專輯名字十八個字 – 《你的完美有點難懂並不代表世界不能包容》,感覺像紀錄了這三兩年間的情緒變化。2013 年患上燥鬱症,早兩張國語專輯《你安安靜靜地躲起來》與《Pillow Talk》找到她患病時的情緒起伏,而這張新專輯就像成為了她成功走出陰霾的見証。